Farkasok

Farkasok világa

Szürke farkas

Szürke farkas (Canis lupus)

 

Előfordulása:

A legnagyobb területen elterjedt. 

Észak-Amerika és Eurázsia északi területeinek csúcsragadozója.

Megtalálható Közép-Amerikában, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában is.

A túlzott vadászat jelentősen lecsökkentette a számukat. Észak-Afrika szavanna övezetéből teljesen kiszorultak. Japánban kihalt. Az Arab-félszigeten szinte teljesen eltűnt.

Bárhol képes megélni, így eredeti élőhelyét nehéz meghatározni.

A tudósok vizsgálják a klímaváltozás hatását fajra. Több alfaja erősen veszélyeztetett vagy teljesen kihalt. 

Európában még megtalálható Skandináviában, Kelet-Európában, Olaszországban, Ibériai-félszigeten és a Kárpátokban.

1993 óta védett 2001 óta fokozottan védett faj Magyarországon is, így a délről és északról áttévedt példányokat nem lőhetik ki automatikusan.

Hazánkban az I. világháború után kipusztult, de az 1980-as évektől újra kezd megjelenni Szlovákia és Horvátország felől.

Állandó jelenlétük az Aggteleki Nemzeti Parkban, a Bükki Nemzeti Parkban, a Zempléni-hegységben, a Mátrában, a Gemencben felfedezhető, de láttak már a Kiskunsági Nemzeti Parkban és a Balaton-felvidéken is. 

A farkasfalka egy család. Általában az alfa "szülőkből" és gyerekeikből áll. Mivel a farkasok rendkívül szociális lények, a falkának lehetnek nagynénjei, nagybátyái, sőt nagyszülei és örökbefogadott farkasai is. Amikor falkákat ölnek meg, az nem más, mint egy farkascsalád leölése a saját otthonukban. Ez egy tragédia. 

 farkasok.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasokvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr6718479309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Farkasok

A farkasok az állatvilágban. Hitek, tévhitek, kütyük. Mindent róluk.

Friss topikok

süti beállítások módosítása