Farkasok

Farkasok világa

Vérfarkaseredetek Franciaország

Vérfarkaseredetek Franciaország

 


A francia vérfarkasok dokumentálása visszanyúlik 1214-ig és 1198-ig.

1214-ben Gervaise Tilbury-ból jelentette IV. Otto császárnak, hogy az Auvergnei emberek teliholdkor farkassá változnak. 1198-ban Marie de France megírta a Bisclavret-et (A vérfarkas), ami egy lycanthropiától szenvedő férfiról szól. 100 év alatt a 16. században 30 000 ember halt meg, ami miatt vérfarkast, vagy Loup Garou-t (farkasember) vádoltak.

mary_de_france.jpg

A 12. században jelent meg Marie de France műve, a Bisclavret, ezzel együtt pedig a szimpatikus vérfarkas figuráját is megismerhette a közönség. A történetben szereplő gróf hetente három napra farkassá változik, és csak akkor térhet vissza emberi formájába, ha visszaveszi a ruháit, a felesége, aki egyébként megcsalja, viszont eldugja a ruhákat, így Biscalavret látszólag örökké farkas marad. A turpisság kiderül, a király jogsegélyben részesíti a grófot, aki így visszatérhet emberi mivoltába, a feleség pedig elnyeri méltó büntetését. Itt két dolog történik egyszerre: egyrészt a vérfarkas már nem egy tomboló szörnyeteg, hanem áldozat, másrészt Marie de France egyértelműsíti, hogy nem felejtette el, honnan származnak a normannok. Nem véletlen, hogy a gróf farkassá változik, hiszen ahogy Hódító Vilmosnak, úgy neki is farkasvér, pontosabban normann vér folyik az ereiben.

kep_2024-09-17_153925343.png

A bejegyzés trackback címe:

https://farkasokvilaga.blog.hu/api/trackback/id/tr1918493648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Farkasok

A farkasok az állatvilágban. Hitek, tévhitek, kütyük. Mindent róluk.

Friss topikok

süti beállítások módosítása